System message

A Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus és a Feledi Project nagyívű produkciója a Müpa színpadán

A Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus és a Feledi Project nagyívű produkciója a Müpa színpadán

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából került megrendezésre a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál 2023 október 11-22 között. Budapest jelentős kulturális helyszínein nagyszabású hangversenyek, kamaraprodukciók, kóruskoncertek, táncelőadások és egyéb rendhagyó ingyenes események is látogathatóak voltak. A fesztivál keretein belül nagy volumenű produkcióval lépett színpadra a Feledi Project a Müpa Fesztivál Színházában, melynek élő zenei kíséretét a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus adta.

Liszt Ferenc minden idők legtermékenyebb komponistája. Magasröptű szellem, aki tehetsége gyakorlása mellett művészi körökben is gazdag társasági életet élt. Karmester, elismert pedagógus és zenei író, valósággal átformálta a 19. század zenetörténetét. Hozzá hasonlóan újítási vágy és merészség jellemzi Feledi Jánost, a Feledi Project formáció névadó alapítóját. A Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, a Müpa összművészeti eseménysorozatának részeként társulatával most először élő zenei kísérettel mutatkozott be.

„A társadalomkritika, a veszélyes viszonyok, az aktuális világból való kitörés foglalkoztat. Hétköznapi emberek történetét szeretném hétköznapi emberek számára elmesélni, személyes viszonyokat ábrázolni, melyek nyomán a néző magára tud ismerni, szembe tud nézni problémáival és ki tud lépni a mókuskerékből. Tükröt szeretnék tartani.” -nyilatkozta a hazai modern balett kiemelkedő alakja. A kazincbarcikai gyárvárosban született táncművész dolgozott már Amerikában, Afrikában, Európa nagyvárosaiban, fellépett számos nemzetközi fesztiválon.

Az október 20-án és 22-én bemutatott nagy volumenű, kb 120 fős produkció három felvonásos premierjének mindegyike ősbemutató, melynek élő zenei kíséretét a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus adta.

„Az élő zenének varázsa van, valahányszor élő zenére dolgozom, az többletenergiát ad az előadásnak, amit semmilyen felvétel nem tud pótolni.” -nyilatkozta Feledi.

A jelenetek során a kortárs komolyzene két nagyszerű alakájval, Szentpáli Rolanddal és Orbán Györggyel, ismerkedhettünk meg a tánc nyelvén keresztül.

Első felvonás: Kozmikus konfliktus

Az első felvonás Szentpáli Roland The Wind and the Sun című munkájára épül, melyet a 2020-ban hirdetett Müpa Zeneműpályázatának nyertes darabjaként tartanak számon. A mű Aiszóposz, az ókori görög meseíró A nap és a szél című történetét dolgozza fel, mely egy igen fontos tanulságot, vagy ha úgy tetszik, életfilozófiát fogalmaz meg: "Nem az erőszakosság, hanem a párbeszéd, a kommunikáció és a megértés vezet eredményre."

A kozmikus konfliktus megteremtésének zenéjét a Kodály Filharmonikusok adták elő, akiket Kollár Imre, a zenekar vezető karmestere dirigált.

Második felvonás: Teremtett világ

2023-ban a Müpa évad művészének díját Orbán György kapta. A Kossuth és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző szerint a kórusmű egy kivételesen nehéz, korlátozott lehetőségekkel bíró műfaj, melyhez a lehetőségek végtelen tárházának kibontakoztatására nagyfokú kreativitás szükségeltetik. Alapjaiban véve nem szokványos dolog az, hogy egy kórusműre íródott zeneműre tánckoreográfia szülessék, de Feledi ebben is újított. Orbán György javaslatára a Kodály Kórus több kisebb kórusművet szólaltatott meg Kocsis-Holper Zoltán vezető karnagy vezényletével. A felvonás alatt Weöres Sándor és József Attila versek is elhangzottak.

"A Teremtett világ középpontjában az emberi lélek mélysége és magassága áll. A természet végtelensége, kétségbeesés, öröm és szomorúság, honvágy, magány, játékosság és báj mind megjelennek, ahogy a mindennapjainkban is." -foglalta össze a jelenet mondanivalóját néhány mondatban Feledi.

Harmadik felvonás: Missa Doudecima

Ha azt hinnénk, a harmadik felvonás során már életbe lépnek a konvenciók, nagyot tévedünk: Feledi ismét új színt hozott a palettára. Katolikus mise dallamai, méghozzá Orbán György tizenkettedik miséje adta a zenei aláfestést. A Kodály Kórus közreműködésével zendült fel a mű, akiket Kocsis-Holper Zoltán vezető karnagy vezényelt.

Hogyan mesélhet el egy mise egy történetet? Az ég és a föld, az emberi lélek és a természetfölötti kapcsolatát évezredek óta nem más igyekszik felkutatni, mint a vallás. Mindig kicsit félve állunk a kérdéshez: mi vár ránk a földi élet után? Nem könnyű elveszíteni a szeretteinket, szembenézni a halállal. Legalább egyszer mindannyian magunk elé képzeltük, milyen lesz az, amikor földi porhüvelyünket elhagyva egy másik világba lépünk. Feledi szerint viszont egy a lényeg: hogy ne félve lépjünk át azon a bizonyos ajtón!

A transzcendentális értékeket kutató koreográfiák nem mindennapi látványt tártak a publikum elé, melyek igyekeztek még közelebb hozni kortárs komponista zeneszerzők alkotásait a közönséghez. Nagy öröm volt számunkra, hogy élő zenei közreműködésünk tovább emelhette az est fényét.

A három felvonás közös vezérfonalaként Feledi a légiességet, lebegést, a levegőt, a földi és túlvilági lét közti állapotot, egyfajta spirituális kozmikus teret nevezett meg.

„A mai generációnak, sőt mindenkinek kicsit vissza kellene térnie a gyökerekhez, letenni az egót és toleránsabbnak lenni egymással szemben. Nemcsak elmenni egymás mellett, hanem meglátni és meghallani egymást. Ugyanazokat a dolgokat éljük meg, mint régen, csak kicsit – vagyis nem is olyan kicsit – változott a világ. De hová tart, hová tartunk, ha így folytatjuk?!"

(Feledi János)

 

További híreink

A December 5-én hallható Adventi hangversenyünkön csodálatos hangszerek és gyönyörű dallamok kísérnek végig minket a hétköznapok meghittségében. A koncert alkalmával a legrégebbi, korhű hangszereken játszó magyar kamarazenekart: a Capella Savaria-t köszönthetjük majd a Kölcsey Központ színpadán!

A következő hetekben gazdag koncertkínálattal, igazi programkavalkáddal várjuk kedves közönségünket! 

AJÁNDÉKOZZON ÉLMÉNYT KARÁCSONYRA!

Minden évadban összeállítjuk Karácsonyi bérletünket, mely tulajdonosai valódi ízelítőt kapnak klasszikus zenéből. Idén is izgalmas hangversenyeket válogattuk be az ajándékként is kiváló bérletünkbe!

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.