System message

Alexander Sinan Binder és Mateusz Gwizdalla győzelmével zárult a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

Alexander Sinan Binder és Mateusz Gwizdalla győzelmével zárult a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

Öt kontinens 56 országának 308 fiatal muzsikusa jelentkezett a Kodály Filharmónia Debrecen és a JM Hungary szervezésében augusztus 20-28. között lezajlott 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre, akik közül végül 26 karmester kezdhette meg az élő fordulókat.

 

A 2. Kodály Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe öt karmester került, a mindent eldöntő utolsó forduló után pedig a nemzetközi zsűri a következő díjakat adta ki:

  1. díj (megosztott) – Alexander Sinan BINDER & Mateusz GWIZDALLA
  2. díj – ERDÉLYI Dániel
  3. díj – Eric STAIGER
  4. díj – Jiří HABART

Jiří Habart az ötödik helyezés mellett a Kodály Filharmónia Debrecen, a Magyar Állami Operaház és a Budafoki Dohnányi Zenekar különdíjában is részesült. Eris Staiger a negyedik díj mellett a Filharmónia Magyarország meghívását érdemelte ki. Erdélyi Dániel a harmadik helyezés mellett a közönség szavazatai alapján kiérdemelte a Papageno különdíját, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság és a MÁV Szimfonikus Zenekar különdíjában is részesült. Alexander Sinan Binder a Danubia Zenekar és a temesvári Banatul Filharmonikusok különdíját vihette haza, Mateusz Gwizdalla pedig az Egyesült Államok-beli ETSU Symphony Orchestra meghívásával lett gazdagabb.

A Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny során a fiatal dirigensek végig a Kodály Filharmónia Debrecen együtteseivel, az idén 100 éves Kodály Filharmonikusokkal (vezető karmester: Kollár Imre) és a Kodály Kórussal (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán) dolgoztak.

 

A harmadik, mindent eldöntő fordulóban a versenyzők Kodály Zoltán pontosan 100 éve komponált Psalmus Hungaricus című művét vezényelték. A szólista a Liszt Ferenc-díjas magyar tenor operaénekes és érdemes művész, Kovácsházi István volt. 

A hétfős, nemzetközi zsűrit egy igazi legenda, a 93 éves Jorma Panula elnökölte. A zsűri tagjai Ács János, Peter Broadbent, Remy Franck, Hamar Zsolt, Oksana Madarash és Kollár Imre voltak. 

 

A verseny minden fordulója visszanézhető a Papageno és a verseny hivatalos oldalának felületein. 

Fotók: Biri Péter

További híreink

A December 5-én hallható Adventi hangversenyünkön csodálatos hangszerek és gyönyörű dallamok kísérnek végig minket a hétköznapok meghittségében. A koncert alkalmával a legrégebbi, korhű hangszereken játszó magyar kamarazenekart: a Capella Savaria-t köszönthetjük majd a Kölcsey Központ színpadán!

A következő hetekben gazdag koncertkínálattal, igazi programkavalkáddal várjuk kedves közönségünket! 

AJÁNDÉKOZZON ÉLMÉNYT KARÁCSONYRA!

Minden évadban összeállítjuk Karácsonyi bérletünket, mely tulajdonosai valódi ízelítőt kapnak klasszikus zenéből. Idén is izgalmas hangversenyeket válogattuk be az ajándékként is kiváló bérletünkbe!

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.