Rendszerüzenet

Ismerjék meg a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny zsűrijét!

Ismerjék meg a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny zsűrijét!

2023. augusztus 20-28 között a Kodály Filharmónia Debrecen és a JM Hungary közös szervezésében rendezzük meg a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt! 5 kontinens 56 országának pontosan 308 fiatal muzsikusa jelentkezett a megmérettetésre, ahol a fiatal karmesterek rendhagyó módon nemcsak zenekari darabokat, hanem számos oratóriumrészletet is vezényelnek majd. 

A héttagú zsűrit csupa zenei kiválóság alkotja, ismerkedjenek meg velük!

JORMA PANULA (elnök) - Finnország

Jorma Panula 1930-ban született Finnországban. 1963 és 1965 között a Turkui Filharmonikus Zenekar karmestere és művészeti vezetője volt, majd 1965-től 1972-ig a Helsinki Filharmonikusoknál, 1970-től 1973-ig pedig a dániai Aarhus Szimfonikus Zenekarnál töltötte be ugyanezt a tisztséget. Rendszeresen vezényelt a Finn Nemzeti Operában is.
Maestro Panula a helsinki-i Sibelius Akadémia professzoraként 1973 és 1994 között megalapozta az intézmény karmesterosztályának nemzetközi hírnevét. Működése alatt olyan karmesterek kerültek ki az osztályából, mint Esa-Pekka Salonen, Mikko Franck, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, vagy Osmo Vänskä. Professzorként tanított a Stockholmi és a Koppenhágai Királyi Zeneakadémián is. Rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte, többek között Londonban, Párizsban, Amszterdamban, Moszkvában, az Egyesült Államokban, Japánban és Magyarországon.
Jorma Panula a Sibelius Akadémia egyházzene és karmester szakán tanult. Tanárai Leo Funtek, Dean Dixon, Albert Wolff és Franco Ferrara voltak. A vezénylés mellett zenét is szerez. Operái, mint például a Jaako Ilkka egy új műfajt, az ún. „performance opera” műfaját hozták létre. További művei között szerepelnek többek között musicalek, egyházzenei művek, egy hegedűverseny, kórusművek.

ÁCS JÁNOS - Olaszország/Magyarország

Ács János 1952-ben született Kiskunhalason zenei érdeklődésű családban. Diplomát a budapesti Zeneakadémián szerzett. Már fiatalon érdeklődést mutatott az olasz operák iránt, 1974 nyarán Itáliába költözött, ahol később az állampolgárságot is megkapta.
Kezdetben korrepetitorként dolgozott olyan operaházakban, mint a milánói Scalá, a velencei Teatro La Fenice vagy a Firenzei Teatro Comunale. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Carlo Maria Giulini, Giuseppe Patanè és Claudio Abbado, emellett éveken át volt Peter Maag asszisztense. Olaszországi sikerei újabb fellépéseket hoztak, majd megkapta a dél-afrikai Pretoria színházának zeneigazgatói posztját. A denveri Opera Colorado első karmestereként hét éven át tevékenykedett. 1991-ben tért vissza Olaszországba, ahol megismerkedett Luciano Pavarottival, és ezt követően az énekes hangversenyei közül számosat ő vezényelhetett a világ négy kontinensén.
1994-től a Salernói Giuseppe Verdi Teatro Municipale művészeti vezetője. 1996-ban Liszt Ferenc De profundisának világpremierjét vezényelte a milánói Giuseppe Verdi Konzervatóriumban, ahol zongorista bátyja is közreműködött. 1998-ban New Yorkban Aretha Franklint kísérte a Grammy-díj átadóján a Metropolitan Opera zenekarával és kórusával. 2000 decemberében a három tenorral lépett fel a chicagói United Centre-ben hatvanezer néző előtt.
Híres opera-előadásai mellett hangverseny-zongoristaként és tanárként is jelentős személyiség: Katia Ricciarelli, Samuel Ramey, Mariella Devia, Ruggero Raimondi és Nicola Martinucci is dolgozott vele. Előadói karrierje mellett olaszopera-mesterkurzusokat is tart.

PETER BROADBENT - Egyesült Királyság

Peter Broadbent karnagy az Egyesült Királyság egyik legelismertebb szaktekintélye, Joyful Company of Singers alapítója. Karrierje során olyan együttesek élén lépett már fel, mint London Mozart Players, a Divertimenti Chamber Orchestra, az English Chamber Orchestra, a City of London Sinfonia, a Royal Philharmonic Orchestra, a Southern Sinfonia, a Guildford Philharmonic Orchestra, az Apollo Voices és a BBC Singers. Rendszeresen vezet műsort a BBC Radio 3-as csatornáján és a Classic FM-en.
Európa szerte tart workshopokat és mesterkurzusokat, valmint elsőként vezette a Brit Kórusvezetők Szövetségének továbbképzési programját. 2007-ben a brit-magyar zenei kapcsolatokért tett szolgálataiért Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntették ki, 2016 elején pedig megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.
Peter Broadbent 2022-ben megkapta a Brit Birodalom egyik legnagyobb elismerését, a Member of the Order of the British Empire kitüntetést.

 

REMY FRANCK - Luxemburg

Remy Franck 1952-ben született Luxemburgban. Első zenei tárgyú írásait 16 évesen publikálta, rövidesen pedig Allegro assai címen indított televíziós műsort. Az 1970-es évek elejétől, Európában elsőként kezdett a legfiatalabbaknak szóló klasszukus zenei koncertekkel foglalkozni.
Újságírást a párizsi Ecole Supérieure de Journalisme berkeiben tanult, majd a Luxemburger Wort kulturális szerkesztője, és a Télécran hetilap főszerkesztője lett.
Producerként dolgozott már az RTL, a Deutschlandfunk, a Deutsche Welle és Saarländischer Rundfunk médiaszolgáltatóknak. Jelenleg a Luxemburg Radio 100.7 közszolgálati műsorszolgáltatónál tevékenykedik. Filmproducerként is ismert, számos zenés dokumentumfilm fűződik a nevéhez.
1968 és 2000 között a Jeunesses Musicales Luxembourg ügyvezető titkára, igazgatósági tagja és főtitkára is volt, de ellátta a Jeunesses Musicales International kommunikációs bizottságának elnöki tisztét is.
Remy Franck előadásokat tart Ausztriában, Kanadában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Luxemburgban és Lengyelországban. Számos alkalommal vett részt rangos nemzetközi versenyek zsűrijében.
1991-ben megalapította a Pizzicato zenei magazint, mely 2014-től online formában működik tovább. A Pizzicato főszerkesztőjeként Remy Franck az International Classical Music Awards (ICMA) zsűrijének tagja. 2009-től a zsűri elnöke.

HAMAR ZSOLT - Magyarország

Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész 1968. október 25-én született Budapesten. Hatéves korában kezdett zongorázni, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult zeneszerzést Fekete Győr Istvánnál. A Zeneakadémián Petrovics Emil professzornál zeneszerzésből diplomázott, illetve tanulmányai utolsó évétől karmesterképző szakot is végzett, ahol Lukács Ervin és Gál Tamás voltak a tanárai. 1995-ben kitüntetéssel diplomázott.
1997 őszén – Kocsis Zoltán zeneigazgató meghívására – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmesterévé nevezték ki. 2000-től 2009 szeptemberéig a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója volt. 2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, vendégkarmesterként fellép a világ számos zenei központjában. Vezényel Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban. A Salzburgi Ünnepi Játékokon Lorin Maazel asszisztense volt. 2004 szeptemberétől az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere.
A 2004/2005-ös évadban fellépett Linzben a Bruckner Orchester, Japánban a Japan Philharmonic Orchestra, Salzburgban a Mozarteum Orchester élén, valamint Bázelban, Meranóban és Európa számos városában. 2007-ben debütált a Zürichi Operában, és a következő két évadban három premiert és további két produkciót vezényelt. A 2009/2010-es évadban vezényelt a Zürichi és a Göteborgi Operaházban, illetve Salzburgban és Mainzban. 2017. március 17-től 2020 júliusáig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója volt.
A 2022/2023-as évadtól a csehországi Morvai Filharmonikusok vezető karmestere, 2021 novemberében mutatkozott be a zenekar élén.

OKSANA MADARASH - Ukrajna

Oksana Madarash a kortárs ukrán karmesteriskola egyik legtehetségesebb képviselője, aki leginkább innovatív és kontextuális zenei megközelítéséről ismert. Az orosz-ukrán háború kitörése előtti egy évtizedben keresztül volt az általa alapított „Strauss in Operetta” eseménysorozat karmestere.
Producerként és menedzserként is tevénye, a „Classica with Oksana Madarash” elnevezésű, fiataloknak szóló klasszikus zenei koncertek szervezője és karmestere.
Nagyfokú tudásával és egyedi vezénylési stílusával a nemzetközi színpadok meghatározó szereplője. Missziója az ukrán zeneszerzők életművének népszerűsítése, melynek legutóbbi állomása O. Rodin Aladdin című balettjének bemutatója volt a litvániai Kaunasban.
Oksana Madarash az ukrajnai Csajkovszkij Nemzeti Zeneakadémián végezte tanulmányait karmester és karvezetés szakon. Számos rangos versenyeredményt tudhat magáénak, köztük a II. Turchak Országos Zenei Verseny különdíját és a Nemzetközi Sztankovics Verseny első díját. Vezényelt már Lengyelországban, Magyarországon, Ausztriában, Franciaországban és Litvániában.
Együttműködött a Macedón Nemzeti Opera és Balettel, a Belgrádi Nemzeti Színházzal, a Budapesti Operettszínházzal, a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínházzal, a Kaunasi Állami Zenés Színházzal, az Ukrán Nemzeti Szimfonikus Zenekarral és a Kaunasi Szimfonikus Zenekarral.
Oksana Madarash 2019-ben az ukrán színházi művészet fejlődéséhez való jelentős személyes hozzájárulása és a szakmai területen elért eredményei eredményeként megkapta hazája egy legrangosabb elismerését.
Oksana Madarash karmesteri munkája mellett rendszeresen vesz részt nemzetközi versenyek zsűrijében. Az ukrajnai Csajkovszkij Nemzeti Zeneakadémia oktatója.

 

SOMOGYI-TÓTH DÁNIEL - Magyarország

Somogyi-Tóth Dániel 1981-ben született Budapesten. A Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el, majd 2006-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester és orgona szakán Gál Tamás, Ligeti András és Lehotka Gábor növendékeként. Zongorát kiemelt szinten tanult Kertész Lajos, Eckhardt Gábor és Keveházi Gyöngyi irányításával, olyan tanárok kurzusaival kiegészítve, mint Rados Ferenc, Baranyay László vagy Falvai Sándor.

A Zeneakadémia elvégzése után 2007 és 2011 között a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és karmestere volt. Működése nyomán a zenekar átfogó szakmai, financiális és szervezeti megújuláson ment keresztül, nézőszámát a többszörösére növelte és ekkor került a zenekar a szakminisztérium által támogatott szimfonikus együttesek körébe. Az eredmények elismeréseként a zenekarral együtt 2008-ban Príma-díjban részesült. A Békés megyei Dévaványa város díszpolgára. 2009- től 2019-ig a Budapesti Operettszínház állandó vendégkarmestere, ahol olyan meghatározó produkciók fűződnek a nevéhez, mint a Bajadér, a Mario és a varázsló bemutatója vagy a teátrum nemzetközi turnéi. 2010-től 2011-ig a Pécsi Nemzeti Színház operakarmestere volt.

2011 májusa óta a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője, 2012 áprilisa óta a Csokonai Nemzeti Színház zeneigazgatója, ezzel Debrecen város főzeneigazgatója. Munkája során pár év alatt a Kodály Filharmónia Debrecen nézőszáma megtöbbszöröződött, az intézmény bérleteseinek száma nyolcszorosára, bérlet-bevétele tízszeresére nőtt, a város hivatásos együttesei, a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen rangos hazai és nemzetközi produkciók rendszeres résztvevőiként töltik be feladatukat. Debrecen város zenei életének első embereként 2012-ben megkapta a Kritikusok díját.

Rendszeresen koncertező orgonaművész, a Filharmónia Magyarország szólistája. Karmesterként vagy szólistaként olyan helyszíneken lépett fel, mint a pekingi National Centre of Performing Arts, a müncheni Gasteig, a Bari Teatro Petruzelli vagy a Tel Aviv-i Opera és olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Nigel Kennedy, Sir Neville Marriner, Miklósa Erika vagy Bobby McFerrin. Az Orosz Zenei Fesztivál társalapítója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál visszatérő vendége.

19 éves kora óta működnek saját vállalkozásai. A 2000-es évek elején a magyarországi légifelvétel-piac liberalizálásában úttörő szerepet játszott, közel 1000 repült óra során készített légifelvételeit www.legifotok.hu oldalon és két albumban (Mint a madár, Well Press kiadó 2003 és Égi Ritmusok, InterBooks kiadó 2005) publikálta. Öccsével, Somogyi-Tóth Péterrel közös cégüket, a Skyart Kft-t 2010-ben hozták létre, mely többek közt a Wizz Air légitársaság médiakommunikációjában játszik kulcsszerepet. 2011-ben megalapította a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft-t, melynek édesapjával, Somogyi-Tóth Gáborral együtt ügyvezetője. A szervezet a Budapest Airport Zrt és a Közlekedési Múzeum szerződött partnereként fejleszti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér látogatóközponti funkcióit és az Aeropark repülőmúzeumot. Az Aero Klub Hajdúszoboszló vitorlázórepülője, az iho.hu/repules szakportál társalapítója. 2018-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Magyar Polgári Repülésért Érdemérem junior fokozatával tüntette ki.

 

 Forrás: https://kodalycompetition.com/

 

További híreink

Újra a cívisváros ad otthont a világ egyik legrangosabb zenei rendezvényének, a Jeunesses Musicales Hungary és a Kodály Filharmónia Debrecen szervezésében megvalósuló Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenynek!

Hagyományaihoz híven megtartottuk zenés évadzáró ünnepségünkbet a Hal közben. Természetesen ez az év sem telhetett el elismerések nélkül. Művészeink kimagasló szakmai teljesítményét Rubányi, Komlóssy, Gyulás-György és Nívó-díjak átadásával méltányoltuk.

A(z) Kodály Kórus Debrecen oldalon az üzemeltető süti fájlokat (cookie) használ, az adatvédelmi szabályzat rendelkezései szerint. A süti fájlok a számítógépén tárolódnak.