System message

Liszt Ferenc ritkán hallható művével ünnepeljük a magyar kultúra napját

Liszt Ferenc ritkán hallható művével ünnepeljük a magyar kultúra napját

2021. január 22-én, a magyar kultúra napján egy igazi különlegességet töltünk fel Facebook-oldalunkra: Liszt Ferenc Szent Cecília-legenda című művét nagyon ritkán játsszák még a hazai koncerttermekben is. A Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus Debrecen korábban készült, most megosztott felvételén Balga Gabriella mezzoszoprán énekel szólót, a zenekart és énekkart Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője vezényli. A felvételt 2021. január 22-én 18 órától a Kodály Filharmónia Debrecen Facebook-oldalán streameljük, majd azt követően is megtekinthető lesz!

https://www.facebook.com/kodalyfilharmonia/posts/3698744436859152

 

Liszt Ferenc: Szent Cecília legendája (La Légende de Sainte Cécile) "A lángész kötelez!" - ez volt a jelszava a 19. század egyetlen, világszerte is az igazi nagyok közé sorolt magyar muzsikusának, Liszt Ferencnek. A jelszó értelmében sokoldalúan kiaknázta saját különleges képességeit, mint kora egyik legkiemelkedőbb, lenyűgöző hatású zongoraművésze, merészen újító zeneszerző, karmester, nagy vonzáskörű pedagógus és zenei író. Magyarország hűséges szülötteként páratlan nyitottsággal szívta magába mindazokat az értékeket, amelyekkel mozgalmas élete során Európa különböző országaiban találkozott, ugyanakkor mindenütt önzetlenül és hatékonyan hozzájárult a zenei kultúra fejlődéséhez. Cecília ókeresztény szent, az egyházi zene patrónája. Képi ábrázolásokban leggyakrabban az orgona, lant és rózsák kíséretében jelenítik meg. Liszt Ferenc oratóriumot szerzett a tiszteletére, művét a kalocsai érseknek dedikálva. A szerzeményt a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus a 2018-as Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny záró koncertjén adta elő.

 

További híreink

2022-ben rendezzük meg az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt Debrecenben, ebben szakmai partnerünk a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales, – erről tartottunk június 1-jén sajtótájékoztatót.

Hagyományteremtő szándékkal, Kocsis Zoltán születésnapján indította útjára A Magyar Klasszikus Zene Napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország komolyzenei együtteseit a közös ünneplésbe. Május 30-án,vasárnap 14:30-tól a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus Debrecen hangversenyének felvétele debütált a program honlapján. 

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.