System message

Valóság és szépség kiállítás a Kölcsey Központban

Valóság és szépség kiállítás a Kölcsey Központban

A 2019-es évben, melyet Oroszországban a színház évének nyilvánítottak, két hazai zeneszerző kerek évfordulója kerül megünneplésre – Modeszt Petrovics Muszorgszkij (1839–1881) születésének 180. és Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov (1844–1908) születésének 175. évfordulója. A három esemény tiszteletére az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum egy kiállítást állított össze, melyet M.P. Muszorgszkij örökségének szenteltek, aki világhírnévre tett szert, amiben nagy szerepe volt N.A.Rimszkij-Korszakovnak.

M.P.Muszorgszkij öt operát írt, viszont a Borisz Godunov kivételével (1869, 1872), mely több ízben teljes egészében bemutatásra került a zeneszerző életében, egyik sem került soha befejezésre. A Szalambó (1863-1866) és a Szorocsinszki vásár (1875-1881) című operákból csak egyes számokat fejezett be. A Házasság című (1868) három felvonásosra tervezett opera megalkotása az első felvonás befejezése után megszakadt. A Hovanscsinában (1872–1881) néhány részlet befejezetlen maradt, és magának a kompozíciónak nem volt hangszeres változata a zenekar számára.

 Felismerve azt a hatalmas művészeti értéket, amelyet M.P.Muszorgszkij teremtett, a zeneszerző 1881-ben bekövetkezett korai halála után, barátja és alkotó partnere, N.A.Rimszkij-Korszakov, időt és erőfeszítést nem kímélve, magára vállalta mindazt a hatalmas munkát, hogy  újra komponálja, átfogalmazza, hangszerre alkalmazza, megszerkessze és a teljes örökséget kiadja, amely majdnem három évtizedig tartott (1881–1908). M.P.Muszorgszkij Borisz Godunov és Hovanscsina című operái hosszú évekre épp N.A.Rimszkij-Korszakov változataiban rögzültek a színházi repertoárban. Pontosan ezen változatok alapján adta elő M.P.Muszorgszkij műveit F.I.Saljapin, I.Kozlovszkij, I.K.Arhipova, E.V.Obrazcova és még sok más nagyszerű énekes. Ezeket a  változatokat állította színpadra K.A.Korovin, K.Sz.Petrov-Vodkin, F.F.Fedorovszkij.

Szerov: Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov (forrás: papageno.hu)

M.P.Muszorgszkij részletekben hátra hagyott további három operájának történetében (Szalambó, Házasság és Szorocsinszki vásár) N.A.Rimszkij-Korszakov változatai szintén fontos mérföldkőnek bizonyultak. A zeneszerzőnek köszönhetően kerültek a kompozíciók kiadásra és váltak ismertté. Színpadi megtestesülésüket más zeneszerzők változatainak köszönhetik.

 A kiállítás elnevezése két esztétikai pólust jelöl, melyek a zeneszerzők által  személyesültek meg. „A művészi igazság nem tolerálja az elfogult formákat” – ilyen volt M.P.Muszorgszkij művészi hitvallása, és arra késztette őt, hogy új megközelítéseket keressen a zenei művészet segítségével a végtelenül sokféle életjelenség megtestesítésére.

“Ideális stílusa nem kapott megfelelően kristálytiszta átlátszó kimunkálást és elegáns alakot.” – így fogta fel M.P.Muszorgszkij műveit N.A.Rimszkij-Korszakov és saját munkája során megpróbálta korrigálni mindazt, amit hiányosságnak tartott.

A kiállítás öt részből áll, M.P.Muszorgszkij operáinak száma szerint. Az első részt a Borisz Godunovnak, a zeneszerző legnépszerűbb és legelterjedtebb művének szentelték. A második rész témája Hovanscsina, mely szintén M.P.Muszorgszkij egyik legismertebb és legjelentősebb alkotása. A következő három rész a Szalambó, a Házasság és a Szorocsinszki vásár operákat mutatja be a zeneszerző munkájának időrendi sorrendjében. Mindegyik rész az operák történetének főbb szakaszait tükrözi M.P.Muszorgszkij szerzői jogi kéziratainak bemutatásával, a művek első kiadásaival, dokumentumokkal N.A.Rimszkij-Korszakov munkájáról, színpadtervekkel, a produkciók jelmezterveivel, programfüzetekkel, plakátokkal és az előadásokról készített jelenetek fényképeivel. A kiállítás bemutatja F.I.Saljapin Borisz Godunov és I.K.Arhipova Marina Mnyisek (Boris Godunov) és Marta (Hovanscsina) szerepeiben használt jelmezeit.

A tárlat Debrecenben - az Orosz Zenei Fesztivál keretében - a Kölcsey Központban látogatható 2019. október 8. és 12. között!

További híreink

Interjú Kovács Lázár séffel, "Ma éjjel táncolnék" szimfonikus bálunk közreműködőjével. 

Aki tavaly ott volt, már tudja, milyen egy igazi klasszikus bál. Élje át az exkluzív élményt II. báli koncertünkön Ön is! Az eseményre belépők már válthatók, december 23-ig kedvezményes áron.

Megjelent 2019/20. évi téli programfüzetünk!

 

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.