Rendszerüzenet

Rólunk

Rólunk

About
---

Az énekkar 2011-től Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával a Somogyi-Tóth Dániel igazgatása alatt álló Kodály Filharmónia Debrecen részeként, a nevet váltó zenekarral (Kodály Filharmonikusok Debrecen) még szorosabb együttműködésben Kodály Kórus Debrecen néven működik.

Az 1955-ben Gulyás György által alapított Debreceni Kodály Kórus megalakulása idején először a Zeneművészeti Szakiskola énekkaraként működött. Első nagy nemzetközi sikerét - akkor még leánykari kategóriában - 1958-ban, a walesi Llangollenben rendezett kórusversenyen aratta. Egy évvel később Arezzóban kiérdemelt győzelmük már a vegyeskar pályafutását indította el. A Kodály Kórus 1971-től hivatásos együttesként működik, fenntartója az ország második legnagyobb városa, Debrecen. Az együttes repertoárja rendkívül széles, a kíséret nélküli, a cappella művektől az európai zeneirodalom legjelentősebb oratorikus alkotásain át a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed. Számos hazai és külföldi zeneszerző kompozíciójának ősbemutatója, illetve első magyarországi megszólaltatása kapcsolható nevükhöz.

A Kodály Kórus vezető karnagyai:

Gulyás György (1955-1983)

Erdei Péter (1983-1985, 1998-2000, 2003-2006)

Strausz Kálmán (1985-1992)  

Kamp Salamon (1992-1997)  

Szűcs Lajos (1997-1998)

Szabó Sipos Máté (2000-2003)

Gyüdi Sándor (2006-2007)

Ella  István (2007-2009)

Pad  Zoltán (2009-2015 )

Szabó Sipos Máté (2016-2020)

Kocsis-Holper Zoltán (2020- )

Az együttest vezénylő legjelentősebb karmesterek névsora, a teljesség igénye nélkül: Erdélyi Miklós, Ferencsik János, Fischer Iván, Lukács Ervin, Medveczky Ádám, Mihály András, Rubányi Vilmos, Vaszy Viktor, Vásáry Tamás, Pierre Cao, Lamberto Gardelli, Martin Haselböck, Jürgen Jürgens, Dmitrij Kabelevszkij, Kobayashi Ken-Ichiro, Ennio Morricone, John Nelson, Helmuth Rilling, Karolos Trikolidis, Howard Williams, Peter Broadbent, Kocsis Zoltán, Karl Jenkins, Florian Helgath.

A Debreceni Kodály Kórus 2006. január 1-től a Debreceni Filharmonikus Zenekarral egy intézménybe tömörült, ettől az időponttól szakmailag önálló, részjogkörű költségvetési egységként működik.

2011-től Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával a Somogyi-Tóth Dániel igazgatása alatt álló Kodály Filharmónia Debrecen részeként, a nevet váltó zenekarral (Kodály Filharmonikusok Debrecen) még szorosabb együttműködésben Kodály Kórus Debrecen néven működik az énekkar. E szinergia remek lehetőségeket rejt magában, a Kodály Kórus még nagyobb teret, ismertséget, s elismertséget kap Magyarország, sőt, a világ zenei életében - nevével, küldetésével, művészetével a zenekarral együtt viszi tovább a kodályi missziót.

Műsorpolitikánk

A megújult Kodály Filharmónia együttesei olyan műsorpolitikát folytatnak, amely egyszerre nyit a közönség szélesebb rétegei felé, és egyszerre közvetít számukra olyan értékeket, amelyek nagyon ritkán, vagy éppen először hallhatóak. Kodály nevét viselve kiemelkedő jelentőségű a nagy zeneszerző műveinek állandó műsoron tartása, és általánosságban elmondható, hogy folyamatos a magyar és kortárs szerzők műveinek megszólaltatása.

Logikus, hogy az az intézmény, amelyik teljesen egyedülálló a vidékiek közt abban, hogy saját, ráadásul ilyen színvonalú kórusa van, erre a tényre kell, hogy építse országos és nemzetközi tevékenységének vezérfonalát, így a műsorpolitikánk meghatározó eleme az oratóriumjátszás.

Műsorpolitikánkat meghatározza az az elv is, hogy a nagy energiabefektetéssel megtanult műveket az évadon belül ne csak egyszer, hanem lehetőség szerint minél többször, minél több helyen bemutathassuk. Szintén elv, hogy a kórus, de a zenekar vezető tagjai folyamatosan kapjanak szólista szerepeket, ezzel is elősegítve, hogy Debrecen és a régió közönsége minél jobban megismerje a belső; az országos, nemzetközi közönség pedig a debreceni értékeket. A cívisvárosból elszármazott, azóta komoly művészi pályát befutott tehetségekkel való együttműködés szintén folyamatos. Ifjúsági, vagy Debrecenen kívüli koncerteken pedig lehetőséget adhatunk olyan fiataloknak, akik a későbbi zeneművész-generáció meghatározó szereplői lehetnek.

Ars poeticanak is tekinthetjük a Névadónk azon gondolatát, melyet Kodály Filharmónia kommunikációs kampányaiban is zászlajára tűzött: "A zene mindenkié".

A Kodály Kórus Debrecen megalakulása óta a kortárs kóruszene egyik legfontosabb ihletője, megrendelője, előadója. Története 56 évében megszámlálhatatlan ősbemutató és magyarországi bemutató fűződik az együttes nevéhez. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusversennyel szorosan együttműködve, a Debreceni Filharmonikus Zenekarral, mai nevén a Kodály Filharmonikusokkal együtt rendszeresen közreműködik kortárs oratóriumok ősbemutatóján, és repertoárján is tartja azokat. Az első ilyen jellegű megrendelés Szokolay Sándor: Istar pokoljárása c. oratóriuma volt 1961-ben, amely a bemutatót követően hazánkon kívül is több alkalommal elhangzott. E darabot az együttes Kocsis Zoltán vezényletével "újra" bemutatta 2011-ben. Gyöngyösi Levente 2010-ben komponált új oratóriumot az együttesnek Missa vanitas vanitatum címmel, amely az ősbemutatót követően 2011-ben Budapesten és Debrecenben is újra megszólalhatott. Csak a tavalyi évben még két kortárs oratóriumot vett bérleti sorozatába az együttes: Csemiczky Miklós: Carmina universitatisa és Vajda János: Magnificatja szerepelt műsoron. A közönség minden rétegét megcélzó műsorpolitikának köszönhetően ezekre a hangversenyekre is minden jegyet el tudott adni az intézmény, sőt, egyes koncertekre pótszékeket kellett beállítani. 

Az ősbemutatók mellett számos magyarországi bemutatót is említhetünk a Kodály Kórus Debrecen neve mellett. Az elmúlt években Sven-David Sandström és Alfred Schnittke a cappella művei hangzottak el az énekkar előadásában.

A Kodály Kórus házigazdája a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenynek. A belátható jövőben továbbá Johann Sebastian Bach életművére épülő fesztivált tervezünk a Kodály Filharmonikusokkal együtt, építve arra, hogy Debrecenben minden adott ehhez: kiváló zenekar és kórus, remek orgonák és koncerthelyszínek. Fontos esemény 2012-ben a 150 éves debreceni zeneoktatást ünneplő eseménysorozat, melyben a szervezési feladatokon túl természetesen a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok fontos fellépő lesz.

Elismerések

1980 - Csokonai-díj

1992 - Artisjus-díj

1994 - Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj

2003 - Pro Arte Hungarica

2004 - Artisjus-díj

2005 - Kölcsey-díj

2006 - Magyar Örökség-díj; Bartók emlékdíj

2008 - Kölcsey ösztöndíj

Vendégművészek, állandó partnerek, vendégszereplések

Az együttes reputációja hagyományosan nagy, a legnagyobb karmesterek is szívesen  dolgoznak az énekkarral. A vezető karnagy és a művészeti vezető mellett az elmúlt években dolgozott velünk Kocsis Zoltán, Fischer Iván, Héja Domonkos, Kovács János, Kesselyák Gergely, Vashegyi György, Vásáry Tamás, Gál Tamás, Antal Mátyás, Kovács László, Bogányi Tibor, Párkai István vagy a külföldiek közül Helmuth Rilling, Ennio Morricone, Mladen Tarbuk, Karolos Trikolodis, Peter Broadbent, Florian Helgath.

A karmesterek mellett a hazai szimfonikus zenekarokkal is kiváló a kapcsolat: az állandó partner, intézményi testvér Kodály Filharmonikusok mellett szinte minden nagyobb magyar zenekarral fellépett ill. rendszeresen fellép az együttes, beleértve a Budapesti Fesztiválzenekart, a MÁV Szimfonikusokat, a Győri Filharmonikus Zenekart, a Danubia Zenekart, a Miskolci Filharmonikus Zenekart és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekart is.

A Kodály Kórus 2011-ben egy Kínában megrendezendő turnéra kapott meghívást, amelynek minden kinti költségét állja a meghívó szervezet - azonban a repülőjegyekre szükséges önrészt az énekkar saját büdzséjéből nem tudja előteremteni, így ennek a meghívásnak egyelőre nem tudunk eleget tenni. 

A Kodály Kórus folyamatosan kapcsolatot tart a világ vezető kóruskarnagyaival és karmestereivel. 1955-től több, mint 40 országban adott 2500-nél is több hangversenyt, felléphetett például a washingtoni Kennedy Centerben, az amszterdami Concertgebouw-ban, ezenkívül koncertezett Jeruzsálemben, Manilában, vagy például Mexikóvárosban. Az évek alatt olyan neves karmesterek vezényelték az együttest, mint például Lamberto Gardelli, Helmuth Rilling, Kobayashi Ken-Ichiro, Jürgen Jürgens, Ennio Morricone, Karl Jenkins vagy Dmitrij Kabalevszkij.

Úgy gondoljuk, hogy Kodály nevét viselve - a Kodály Filharmonikusokkal együtt - hatalmas felelősség hárul ránk abban, hogy a nagy zeneszerző nevét méltó módon képviselve új kapcsolatok kiépítésével népszerűsítsük a magyar zene ügyét szerte a világban.

Kiadványaink (CD, DVD)

Az együttes komoly diszkográfiával büszkélkedhet, többnyire a Hungaroton lemezkiadó égisze alatt: legutóbb egy három lemezből álló Kodály összkiadás-sorozat, valamint Liszt-művek első felvételeit is tartalmazó CD készült.


Michael Haydn: Missa Hispanica (1786)

Közreműködik: Zádori Mária (szoprán), Németh Judit (mezzoszoprán)

Drucker Péter (tenor), Kovács István(basszus),Capella Savaria

Vezényel: Németh Pál

Kórusművek Debrecennek

Vezényel: Szűcs Lajos


César Franck: Messe á trois voix

Közreműködik: Bódi Marianna (szoprán), Wendler Attila(tenor,Rácz István(basszus), Karasszon Dezső (orgona), Molnár Zsolt(gordonka), Kocsis Andrea(hárfa), Nagy Ferenc (bőgő)

Vezényel:Kamp Salamon

 
A Bach dinasztia motettái

Debrecen Bach Collegium

Vezényel:Kamp Salamon

 
Azio Corghi: La Cetra Appesa

Közreműködik: Eva Lind (szoprán), Stefano Tomassini(narrátor), Orchestra Sinfonica dell'Emília Romagna "Arturo Toscanini"

Vezényel: Will Huburg

 
Kórusművek 

Respighi, Ottorino (1879-1936)

Lajtha László (1892-1963)

 
Kodály Zoltán: Vegyeskari művek

Vezényel: Erdei Péter

 
Kodály Zoltán : Vegyeskari művek 2

Vezényel: Erdei Péter

 
Kodály Zoltán: Vegyeskari művek 3

Vezényel: Párkai István

 
Szent és Profán

Kortárs magyar kórusantológia

 
Vajda János: Missa in A 

Orbán György:Missa prima

 
Liszt Ferenc kórusművek

Közreműködik: Karasszon Dezső (orgona)

Vezényel: Pad Zoltán

További híreink

Újra a cívisváros ad otthont a világ egyik legrangosabb zenei rendezvényének, a Jeunesses Musicales Hungary és a Kodály Filharmónia Debrecen szervezésében megvalósuló Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenynek!

Hagyományaihoz híven megtartottuk zenés évadzáró ünnepségünkbet a Hal közben. Természetesen ez az év sem telhetett el elismerések nélkül. Művészeink kimagasló szakmai teljesítményét Rubányi, Komlóssy, Gyulás-György és Nívó-díjak átadásával méltányoltuk.

A(z) Kodály Kórus Debrecen oldalon az üzemeltető süti fájlokat (cookie) használ, az adatvédelmi szabályzat rendelkezései szerint. A süti fájlok a számítógépén tárolódnak.