System message

Kincseink

Kincseink

Kölcsey Központ, Nagyterem
4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.

Rost Andrea és lánya, Harazdy Eszter estje

Közreműködik:
Kodály Filharmonikusok Debrecen / Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)

Vezényel: Kovács János

Kincseink
2018. September 18., 19.30

Különleges operaházi keresztmetszetet nyújt, egyben széles horizontú műfaji kitekintés lehetőségét hordozza a Liszt Ferenc-, Prima Primissima- és Kossuth-díjas szoprán énekművész Rost Andrea és ugyancsak operaénekes lánya, Harazdy Eszter közös hangversenye, melyet a karmesteri pulpituson Kovács János – ugyancsak Liszt Ferenc-, Prima Primissima- és Kossuth-díjas – dirigens, a Magyar Állami Operaház örökös tagja vezényel.

Az édesanya és leánya-koncert izgalmas, több korszakból összeálló, adott hangulati ívet több korból is megvilágító, egyedülálló zenei és intellektuális élménynek ígérkezik. Két generáció, két külön felfogás – de egy, változatlan cél: a magával ragadó, megindító, a lélekben visszhangot verő, zenetörténeti kortól és alkalmazott eszközeitől függetlenül lenyűgöző zenei közlés.

A koncert gerincét a nagy, népszerű operaáriák alkotják. A koncertet a Kodály Filharmonikusok nyitják Mascagni Parasztbecsületének Intermezzo-ját játszva, majd elhangzik Leoncavallo Bajazzók című operájából Nedda áriája, a híres Madárdal és három emlékezetes „pillanat” Mozart Figaro házassága című operájából: Susanna Rózsaáriája, Cherubino „Voi che sapete” kezdetű áriája (Asszonyok, lányok címen ismerhetik sokan) és a Grófné „Porgi amor…” kezdetű áriája – Rost Andrea előadásában.

Harazdy Eszter fellépése az esten alapvetően eltérő zenei világot hoz a hangversenybe, ugyanis a fiatal magyar zeneszerző-generáció egy igen tehetséges tagja, Tarr Bernadett és Harazdy Eszter közös szerzeményű darabjait szólaltatja meg. A komponista elektronikus zenei alappal kísért, modern és hagyományos hatásokat mesterien ötvöző komolyzenei szerzeményei érzelmi síkon egyértelműen méltó párjai a műsorban felcsendülő klasszikus operarészleteknek, mind a sejtetés, mind az ábrázolás bonyolultságában. Tarr Bernadett így vall művészetéről: „Mind koncertzenében, mind alkalmazott területen hiszek az érzelemkifejezésben és abban, hogy megérintsem a hallgatót vagy a nézőt.”

A hangversenyen a klasszikus művek sorában többek közt hallhatjuk még Gounod Faustjából Margit Ékszeráriáját, de Puccini Pillangókisasszony című operájából a nagyáriát is. A klasszikus érzetek modern felfogású továbbfűzéseként pedig Tarr Bernadett és Harazdy Eszter alkotásai közül a Light, a Prism, Metamorphoses és a Glass Apple Arbor című műveket. Az est szólisták által beragyogott fényét a Kodály Kórus színre lépése is emeli Gounod Rómeó és Júliájából a „L’heure s’envole”-ban és Mascagni Parasztbecsületében a „Gli aranci olezzano” kezdetű részletben közreműködve.

 

További híreink

Augusztus 15-én újra Klasszikusok Éjszakája Debrecenben: a belváros több pontján hangzik fel szimfonikus- és kórusmuzsika az éjszakában.

Hat korábban elmaradt koncert kapott új időpontot.

A Kodály Kórus Debrecen kamaraformációja 2020. június 29-én, hétfőn, 19.00-tól a Hajdúdorogi Főegyházmegye Metropóliai Hivatalának Aulájában zenés áhítatot tart. A belépés ingyenes, szeretettel várjuk rá az érdeklődőket!  

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.